Två kvinnor som arbetar på tobaksfälten under 1920-talet. De visar upp sina böjda knivar att snitta och skära tobak med.
I vårt fotoarkiv så har vi flera tusen fotografier från tobaksmonopolets tid. Nu tänkte jag att vi skulle titta lite närmare på hur det kunde se ut när förmännen och tobakshandlare kom på inspektion ute på tobaksfälten i Skåne under 1920-talet.
Kvinnor som bearbetar marken och antagligen rensar bort ogräs runt de späda tobaksplantorna.
Vi vet att de till stor del var kvinnor och barn som arbetade på tobaksfälten i Sverige. Arbetsdagarna var långa, 6 dagar i veckan jobbade man, ofta var det varmt och mycket arbete utfärdes nerböjd eller hukad. Safterna från tobaksplantorna skadade huden på händerna och gjorde den brun och förhårdnad. Många kom resande från landsbygden för att arbeta på de större tobaksfälten nära städerna, så antagligen befann de sig ofta i en utsatt position långt bort från familj och bekanta ansikten, men kanske var det också lite ett äventyr. En chans att se något nytt och tjäna lite egna pengar.
En finklädd herre, troligen en förman eller potentiell köpare av tobaken poserar vid fröplantorna. Kanske ville de visa på tobakens längd.
Hur bra fotografierna i vår samling har klarat tidens tand varierar, men en del skavanker uppstod antagligen redan när bilderna framkallades en gång i tiden. Det kan man se på fotografiet nedan.
Tobaksarbetare som badar och leker under en paus från arbetet på fältet, Skåne, 1920-tal.
Arbetarna på Tobaksmonopolets fabriker blev oftast förvarnade när fotograf skulle komma på besök några dagar i förväg så damerna hann lägga håret och alla kunde klä upp sig lite mer än vanligt till jobbet. Huruvida fältarbetarna visste när förmän och fotograf kom förbi vet vi inte. Så kanske är det deras vanliga arbetskläder vi ser dem i eller så har de faktiskt klätt upp sig på några av bilderna. Hur som helst så hoppas jag att ni fick lite extra sommarkänsla! Glad sommar!