Tobaksodlingen i Sverige

Tobak har odlats i Sverige sedan slutet av 1500-talet. Tobak hör, liksom potatis, tomat, aubergine och paprika, till familjen Solanaceae och ingår i släktet Nicotiana som har närmare 60 olika arter. 

1724 gav kung Fredrik I ut en kunglig befallning där han uppmanade till tobaksodling över hela landet. Målet var att göra Sverige självförsörjande inom fyra år. I mitten av 1700-talet var mer än hälften av all tobak som användes i svensk tobakstillverkningen svenskodlad och det fanns odlingar i 72 svenska och 12 finska städer. Arbetet med tobaksodlingarna var ett klassiskt kvinnoarbete och kunskapen gick ofta i arv från mor till dotter. Under det sena 1800-talet arbetsvandrade många kvinnor under sommarhalvåret till städerna för att hitta arbete vid någon av de större tobaksodlingarna.

En legendarisk tobaksodlare va”Mor Alida” Alida Olsson från Yngsjö utanför Åhus. Hon tog fram en egen tobakssort av Virginiatyp som var mer anpassad efter det svenska klimatetEfter att staten avskaffade tobaksbidraget, på 1960-talet, fanns inte längre någon ekonomisk vinning att bedriva odling. 1964 skördades den sista kommersiellt odlade tobaken hos "Mor Alida" i Åhus.

Att odla tobak som "Mor Alida"

Tobaksfröna förgros i en tygpåse i vatten några dygn och sedan i sand innan de sås i drivbänkar i början av april. Drivbänken har halm i botten för att skydda mot kylan, därefter gödsel och överst ett lager kompostjord. Varje dag öppnas drivbänkens fönster, så att plantorna sakta kan vänja sig vid den kalla luften. I slutet av maj och början av juni sätts plantorna ut på fälten.

Fälten görs iordning för plantering genom gödsling och en förberedd drill, vilket innebär att två plogfåror plöjs mot varandra för att sedan jämnas ut på toppen med en kratta. Mellan varje drill är det en 60 cm bred tom fåra. På varje drill är det en plantrad med 40 cm mellan varje planta. När plantorna växt till ca 15 cm kupas de. Allt eftersom plantorna växer upp bryter det fram små skott, dessa tas bort och det kallas att "tjuva plantorna". Avsikten är att få fram så stora blad som möjligt. Vanligen tjuvas plantorna två gånger och därefter ska de toppas vilket innebär att blomstertoppen på plantorna tas bort för att ge mer näring åt plantan. Endast på de plantor som sparas för fröskörd får behålla blomstertoppen kvar.

Då tobaken är mogen skördas den. Med början i toppen, bryts blad efter blad av. Sist rycks stängeln upp och kastas. Ett litet snitt skärs i mittnerven på tobaksbladet och de skurna bladen träs på långa käppar. Detta kallas för att ”käppa tobak." När en käpp är fullsatt med tobaksblad läggs den upp på reglar för torkning i en tobakslada. I allmänhet skördas tobaken i augusti eller september.

När tobaken till slut är torr, tas tobaken ner, gärna en dimmig dag, då ett sådant väder gör tobaken mjukare och arbetet blir mer hanterligt. Blad efter blad tas från käppen och läggs ihop till en bunt.  När bunten är färdig slås ett snöre om den och sedan, på "Mor Alidas" tid, var det dags för leverans till tobaksfabrikören.

Här kan du läsa mer om Snus- och Tändsticksmuseums tobaksodling.